Vědecké studie

První bulharská vojenská antarktická expedice a účinky Lactobacillus bulgaricus DWT1 jako psychobiotika při extrémním stresu

Námořnická profese je extrémní zkouškou duševního zdraví posádky. Použití psychobiotik je jedním ze způsobů, jak podpořit odolnost posádky. Psychobiotika jsou živé bakterie, které zlepšením střevního mikrobiomu prospívají duševnímu zdraví hostitele.

Protirakovinný účinek Lactobacillus bulgaricus DWT1 - experimentální a klinické studie

Mnoho vědců se již desítky let zabývá protinádorovým účinkem probiotik. V minulém století I. Bogdanov prokázal, že Lactobacillus bulgaricus inhibuje růst a proliferaci nádorových buněk sarkomu 180, implantovaných do myší. Kitazawa (Japonsko) prokázal protinádorový účinek jogurtu u myší s implantovanými nádorovými buňkami

Aplikace probiotického přípravku obsahujícího Lactobacillus Bulgaricus DWT1 u pacientů s COVID-19

Všech 78 pacientů je hospitalizováno s pozitivními PCR testy na COVID-19. Pacienti byli náhodně rozděleni do dvou skupin: skupina A - 47 pacientů dostávala probiotikum Laktera obsahující L. Bulgaricus DWT1 v denní dávce 15-45g v rámci komplexní léčby COVID-19 a skupina B - 31 pacientů dostávala pouze standardní terapii.

Protirakovinná aktivita probiotik – experimentální a klinické studie

Mnoho vědců se v posledních desetiletích zabývalo protirakovinným účinkem probiotik. V polovině minulého století I. Bogdanov experimentálně prokázal, že Lactobacillus subsp. bulgaricus inhibuje růst a proliferaci nádorových buněk sarkomu 180, implantovaných do potkanů. Kitadzava (Japonsko) zjistil dobrý protirakovinný účinek fermentovaného mléka na potkany s implantovanými nádorovými buňkami.

Probiotika - Výzvy současnosti

Mléčná fermentace je lidstvu známá již více než 8500 let. V roce 2008 objevil prof. R. Evershed v oblasti kolem Černého moře a v jihovýchodní Evropě přes 2200 keramických nádob s organickými zbytky fermentovaných produktů kyseliny mléčné pocházející z doby 6500 let před naším letopočtem. První písemný doklad o fermentovaných mléčných výrobcích zanechal Otec dějin Herodotos: „...Thrákové připravovali speciální fermentované mléčné výrobky – dar od svých bohů...“

Nově zjištěný původ probiotik na Balkáně

V roce 1905 v Ženevě bulharský student sv. Grigorov izoloval Lactobacillus bulgaricus z jogurtu přivezeného z Bulharska. Lactobacillus bulgaricus se tak stal jediným mléčným mikroorganismem nesoucím jméno určitého geografického území a určitého národa.

Lactobacillus bulgaricus DWT1 inhibuje růst nádoru aktivací prozánětlivých reakcí v makrofázích

Najít lék na rakovinu, a to takový, který by byl přirozenou součástí terapie, je výzva, ale nemusí to být nemožné. Odpověď by mohla být skryta v účinnosti určitých bakterií známých jako probiotika nebo funkční potraviny. Jednou z největších výzev moderní vědy je vyvinout efektivní metodu k potlačení růstu nádorů.

Aplikace Lactobacillus Bulgaricus v klinické praxi

Mléčná fermentace je lidstvu známá již tisíce let. Při archeologických vykopávkách na území kolem Černého moře byly nalezeny keramické nádoby z doby 6500 let před naším letopočtem, obsahující zbytky fermentovaných mléčných výrobků. První písemný doklad o mléčném kvašení pochází od Hrodota (V. století př. n. l.). Napsal, že Thrákové (obyvatelstvo obývající současnou bulharskou zemi) připravovali speciální fermentovaná mléčná jídla, která byla „darem od bohů“.

Laktera a evropská legislativa

Pouze Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus ze všech probiotik mají uznané a schválené zdravotní tvrzení v Evropské unii, a to: Živá probiotika Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus v kysaném mléce zlepšují trávení laktózy u lidí s intolerancí laktózy. Intolerance laktózy je stav, který se liší od alergie na mléko. Lidé s intolerancí laktózy nemohou konzumovat mléčné výrobky, nejčastěji čerstvé mléko

Nákupní košík
Přejít nahoru