Laktera se plaví do Antarktidy

Prof. Hristo Pimpirev, vedoucí Národní antarktické expedice, a MUDr. Daniela Petrova, spolumajitelka a manažerka „Daflorn“ OOD.

Vědecký výzkum s probiotikem Laktera pokračuje! Laktera je zařazena do jediného projektu v oblasti medicíny z celkem 9 vědeckých projektů, které budou realizovány během 31. Bulharské národní antarktické expedice pod vedením Prof. Hristo Pimpireva.

V extrémních podmínkách se již v minulosti používaly probiotické potraviny Laktera. Se svolením generálního štábu bulharské armády byla v 90. letech provedena studie týmu Vojenské akademie pod vedením prof. Alexandrova mezi 56 piloty letectva. Bylo zjištěno, že probiotická potravina obsahující L. Bulgaricus snižuje celkový cholesterol a špatný cholesterol, snižuje triglyceridy a zvyšuje dobrý cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi a humorální imunitu. Tým z VMA- Vojensko medicínské akademie, Sofijské univerzity a Univerzity ve Würzburgu v Německu pod vedením Prof. Alexandrova v roce 1996 provedli studii účinků probiotické potraviny s L. Bulgaricus v podmínkách simulovaného ztroskotání na 56 dobrovolnících rozdělených do dvou skupin. U dobrovolníků užívajících probiotickou stravu byly zjištěny následující příznivé účinky – zachování tělesné hmotnosti, svalové síly rukou, zachování rovnováhy elektrolytů a hladiny cukru v krvi.

Probiotika Laktera používala bulharská armáda během misí v Kambodži a Iráku. 27. prosince 2022 Laktera vyplula do Antarktidy. Během své plavby posádka prvního bulharského plavidla NIK 421 St. Svatý Cyril a Metoděj bude denně užívat probiotika Laktera ke studiu vlivu vodou přenášeného Lactobacillus bulgaricus DWT1 na lidské zdraví v těchto extrémních podmínkách. Délka plavby je cca 150 dní. Projekt zkoumající účinky probiotik Laktera provádí Vojensko medicinská akademie N.Y. Vaptsarov spolu s Medicínskou akadémii „Prof. Dr. Paraskev Stoyanov“ a Sofijskou univerzitou „Sv. Kliment Ochridski“. Tématem projektu je „Studium imunostimulačního a ochranného účinku probiotických potravin s obsahem Lactobacillus Bulgaricus DWT1 v extrémních stresových situacích při nadcházející cestě, pobytu a návratu bulharské expedice z Antarktidy z ostrova Livingston“.

Hlavní cíle projektu jsou:

-Stanovit potenciální terapeutické možnosti bulharských probiotik obsahujících Lactobacillus bulgaricus DWT1 -pro zvýšení funkčních schopností a imunitního stavu organismu u dobrovolníků vystavených stresu.

-Stanovit možnost probiotické stravy sloužit jako ochranný faktor nebo druh biologického protijedu u osob umístěných v podmínkách extrémní fyzické a psychické zátěže. Předmětem výzkumu je 20 námořníků cestujících na N.Y. Vaptsarov. Jsou rozděleni do dvou skupin po 10 lidech. Jedna skupina bude po celou dobu plavby a pobytu v Antarktidě užívat probiotickou stravu Laktera v dávce 15 gramů denně. Druhá skupina probiotika Laktera užívat nebude. Všichni účastníci vědeckého projektu budou testováni na různé biometrické údaje: srdeční frekvenci, frekvenci dýchání, kyslík v krvi, elektrokardiogram, krevní tlak, hladinu glukózy, lipidy, imunitní stav, hmotnost, kostní hmotu, tělesný tuk, svalovou hmotu, tělesné tekutiny, tělo teplota, krevní tlak a další. Také pomocí různých psychologických testů se bude zkoumat stav úzkosti, deprese a emocí, kvalita spánku a syndrom „vyhoření“.

V rámci tohoto projektu se očekává prokázání vlivu probiotik Laktera na lidský organismus jako stimulačních a udržujících vitálních indikátorů při extrémním zatížení organismu. Očekává se také, že se prokáže účinnost bulharských probiotik obsahujících první kmen vodního původu na světě Lactobacillus bulgaricus DWT1 ve stresu a sociální izolaci.

Přejít nahoru