Jak si vybrat probiotika?

V Bulharsku se nachází jedna z nejvýznamnějších firem zabývajících se výzkumem a výrobou v oblasti probiotik. Bulharský vědci se podíleli i na vývoji vesmírných potravin a jejich výjimečné objevy v oblasti probiotik jsou patentovány v USA a EU. Na otázku jak si vybrat správné probiotika, odpovídá spoluzakladatelka firmy DAFLORN Ltd, jejíž produkty se prodávají po celém světě, MUDr. Daniela Petrova.

Které probiotikum bychom si měli koupit a proč bychom jej měli užívat??

Probiotika jsou podle WHO živé mikroorganismy, které, jsou-li přijímány v dostatečném množství, jsou prospěšné pro zdraví hostitele. Člověk existuje v symbióze s více než 1 500 druhy mikroorganismů. Obývají celé tělo. Většina z nich se nachází v tlustém střevě.

Jak probiotika působí na zdraví?

Účinek probiotik na zdraví závisí na jejich přežití, na účincích konkrétního probiotického kmene a na množství. Své blahodárné účinky mají, když dosáhnou konce tenkého a začátku tlustého střeva, tj. musíme je dostat živé do tlustého střeva.

Byly vytvořeny 4 generace probiotik:

První generace – to jsou startovací kultury, které musí být skladovány při teplotě -18˚C, druhá – probiotické kmeny jsou obaleny v proteinovém obalu, nejčastěji syntetickém proteinu, třetí – probiotické kmeny jsou mikrokapsulovány proteinem a čtvrtá – probiotické kmeny jsou obaleny vrstvou proteinů a mukopolysacharidů. Tyto kmeny plně přežívají jak při pokojové teplotě, tak při průchodu celým gastrointestinálním traktem člověka.

Důležité je dávkování. Jak porozumět přesnému obsahu jednotek tvořících kolonie v našem daném probiotiku?

Množství probiotika, tzn. počet jednotek tvořících kolonii, je důležité a platí pravidlo „účinek-dávka“.

Jak zjistíme, zda je probiotikum účinné?

Účinek probiotik závisí na kmenové specificitě probiotika. Účinky tzv. „průmyslových kmenů“ používaných k výrobě průmyslově fermentovaných potravin jsou mnohem slabší než příznivé vlastnosti původních kmenů. Původní kmeny musí být registrovány v bankách mikroorganismů. Každý kmen obdrží pas a konkrétní jméno. Majitelé vlastních kmenů to uvádějí na etiketě produktu – podle typu probiotického mikroorganismu jsou to čísla anebo písmena, například Bifi dobacterium bifi dum w23, Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103), Lactobacillus bulgaricus DWT1.

Co dodat závěrem?

Zdravotní účinky probiotik musí být prokázány experimentálně a klinicky. Některé z nově objevených kmenů musí projít testem bezpečnosti GRAS. Celý druh Lactobacillus bulgaricus má takzvaný „status dědečka“, který mu dal americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Vědecký tým FDA udělil tento status, protože Lactobacillus bulgaricus je nejdéle používaným probiotikem lidstva bez vedlejších účinků. Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus jsou jedinými probiotiky, která mají v Evropské unii uznávané zdravotní tvrzení
– zlepšují trávení laktózy. Specifické účinky různých kmenů. Lactobacillus bulgaricus na zdraví byly předmětem dlouhodobých klinických studií, v roce 2011 byl objeven Lactobacillus bulgaricus DWT1 vodního původu a jeho účinek na buněčnou imunitu, experimentálně i klinicky, byl prokázán v roce 2020.

probiotika

Přejít nahoru