Dr. Daniela Petrova o protiradiačním ochranném účinku probiotik

Dr. Daniela Petrova je spolumajitelkou a manažerkou společnosti „Daflorn“ Ltd. Narodila se v Dobriči. Je kolegyní, spolupracovnicí ve vědecké práci a životní partnerkou prof. Dr.Sc.  Dr. Nikolu Alexandrova, generálmajora ve výslužbě, bývalého přednosty Vojenské lékařské akademie v Sofii– lékaře a vědce s mezinárodním uznáním a zkušenostmi v oblasti probiotik

Dr. Petrova, pandemie Covidu, jak ovlivnila lidi – na jaké léčebné přípravky se obracejí častěji a s větší jistotou?

Epidemie Covid ukázala, že ve stresových situacích lidská psychika reaguje iracionálně na oba extrémy. Někteří nepřijímají žádná opatření a čekají, co se stane, zatímco jiní postupují chaoticky tím, že užívají nejrůznější léky, doplňky stravy a přípravky, o kterých slyšeli, že jim mohou pomoci. Oba případy mohou vést k trvalým škodlivým účinkům na lidské zdraví a organismus.

Od začátku války na Ukrajině se také mluví o nebezpečí radiace, lidé začali hledat řešení jódovou profylaxi. Jak rozumné a vhodné to je?

Se začátkem války na Ukrajině se zvýšila poptávka po „jódových tabletách“ jako prevenci proti možnému zvýšenému záření. V případě havárie v jaderné elektrárně se uvolní velké množství radionuklidu jódu 131 B, stroncia a cesia. Tablety jodidu draselného se užívají jednorázově při zvýšené hladině jódu 131 B. Pro cesium a stroncium neexistuje žádná prevence.

Je použití jódových tablet vhodné a za jakých podmínek?

Užívání tablet jodidu draselného při zvýšené radiaci snižuje zachytávání radioaktivního jódu 131 štítnou žlázou. Jodid draselný by se měl užívat pouze za podmínek zvýšené radiace, protože se také hromadí ve štítné žláze a při předávkování může vést k akutní nebo chronické otravě. Jód je chemický prvek známý lidstvu po tisíce let se svými antiseptickými (dezinfekčními) a antibakteriálními vlastnostmi. Dodnes se používá v lékařství ve formě jodové tinktury k čištění kůže, ran a povrchů. Jód je pro lidské tělo nezbytný pro normální činnost štítné žlázy a nervového systému.

Jak jinak se můžeme chránit před radiací?

Potraviny, které obsahují jód, jsou jodizovaná sůl, kravské mléko, mořské plody a ryby, vařená vejce, houby, chřest, česnek, špenát a další. Při velkém množství jódu se může objevit akutní nebo chronická otrava, která se projevuje rýmou, bolestí v krku, kovovou pachutí v ústech, průjmem, závratí, silnou bolestí hlavy vedoucí k silnému kašli, dušností, horečkou, deliriem. V některých případech vzniká ulcerózní kolitida – rány na střevech doprovázené krvavým průjmem. Sloučeniny jódu by měly být užívány pouze na základě uvážení lékaře. Stát skladuje speciální zásoby tablet jodidu draselného, ​​které budou distribuovány obyvatelstvu v případě nebezpečně vysoké radiace. Bulharské národní centrum pro radiobiologii a radiační ochranu (NCRRP) při ministerstvu Zdravotnictví měří radiační pozadí v Bulharsku a zatím nebyla registrována žádná zvýšená radiace.

Existují probiotika, která lze použít k ochraně před zářením?

Lidé mohou jako ochranu před zářením používat i další naprosto bezpečné zcela přírodní produkty, které nemají vedlejší účinky sloučenin jódu. Taková jsou probiotika Laktera, obsahující první probiotický kmen na světě Lactobacillus bulgaricus DWT1, izolovaný z čisté pramenité vody v Bulharsku. Klinické studie tohoto kmene u více než 20 pacientů s nádory vyvolanými zářením ukazují, že denní příjem Laktera Nature minimalizuje vedlejší účinky radiační terapie, jako je nevolnost, zvracení, průjem, vypadávání vlasů, radiační kolitida. Pacienti užívající Laktera Nature denně v dávce 15g absolvovali 5leté období aktivního sledování nádorů. Mají dobré sebevědomí a rychle se vracejí do běžného rytmu svého každodenního života. To vede ke zlepšení kvality života nejen pacientů, ale i jejich blízkých.

Byly provedeny studie o účinku těchto probiotik a co ukazují?

Provedené experimentální studie prokazují  antiradiační a antimutagenní účinek Laktery. Tyto studie prokázaly, že dlouhodobé užívání probiotika obsahujícího kmen Lactobacillus bulgaricus DWT1 snižuje poškození kostní dřeně způsobené zářením a vytváří podmínky pro urychlenou obnovu krvetvorby. Protiradiační účinek probiotika Laktera Nature je dán jeho imunostimulačním a antioxidačním účinkem.

Přejít nahoru