Dávná historie Lactobacillus bulgaricus – první přírodní probiotikum na světě

Historické údaje ukazují, že Lactobacillus bulgaricus byl známý thráckému obyvatelstvu, které obývalo dnešní bulharské země před více než 7–8 tisíci lety. Jedním z úspěchů thrácké civilizace je fermentace kyseliny mléčné. Thrácká revoluce ve výživě byla předpokladem pro rozvoj thrácké civilizace, která položila základy evropské civilizace.

Genetické studie mitochondriální DNA moderní bulharské populace, provedené evropskými vědci, ukazují, že Bulhaři jsou přímými potomky Thráků. Lactobacillus bulgaricus a thrácká civilizace Thrákové byli slavní jako objevitelé nových technologií, protože thrácká civilizace pokrývá celé spektrum lidských činností. Jídlo, víra, léčení, kovoobrábění, vyzbrojování a stavebnictví. Nejstarším zpracovaným zlatem na světě je Thrácké zlato, které bylo nalezeno ve Varně a bylo vyrobeno před 7000lety.  Slovo „jogurt“ je také thrácké. „Jóga“ znamená pevné, zdravé a „rt“ mléko. Tajemství fermentace kyseliny mléčné je ve starověku předmětem jak mytologie, tak filozofie, stejně jako moderního vědeckého výzkumu. Starověcí Thrákové se dozvěděli tajemství jogurtu a vína od Homerova učitele – Aristea. Aristeas je mýtická postava starověku, která se narodila a zemřela v Thrákii. Dokonce i tehdy věřili, že je potomkem Atlantea (Diodorus na Sicílii – 39 př.nl).

Byzantská encyklopedie starého světa z desátého století Svidas, ho definuje jako syna Apolla a bratra Orfea. Aristeas učil lidi mnoho užitečných věcí, jako je kvašení podmáslí, mléka, vína a léčba nemocí bylinkami. Nejstarší spolehlivá písemná informace v historii člověka o použití mléčné fermentace je od otce historie, Herodota (484 – 425 př.nl). Během své cesty po Thrákii napsal, že Thrákové připravovali speciální kvašená mléčná jídla, která byla darem bohů. National Geographic Magazine, srpen 2008 publikoval, že během archeologických vykopávek našel profesor Richard Evershed z University of Bristol v oblasti zemí kolem Černého moře více než 2200 keramických nádob z období před 9000 lety.

Byly v nich nalezeny organické zbytky produktů kyseliny mléčné. Thrácké vojsko a Lactobacillus bulgaricus Thrákové byli známí jako velmi dobří válečníci. Homer v Iliadě popisuje thráckého krále Rezosa ve trojské válce takto: (1193-1183 př.nl): „Viděl jsem na vlastní oči jeho nádherný koně, nevídané krásy, ohromné velikosti, s hřívou bělejší než sníh, rychlejší jako vítr! Jeho zářící vůz zdobí zlato a stříbro, zlatá je jeho úžasná zbraň, to není vhodné pro smrtelníka ,nýbrž pro nesmrtelné a věčně žijící bohy… “

bulgaricus

Spartacus (71 př.nl), který vedl největší vzpouru otroků proti Římu, byl také thráckým válečníkem z kmene Medi, který v dnešním Bulharsku obýval údolí řeky Struma. Před bitvou vypili thráčtí válečníci fermentované mléko smíchané s koňskou krví, což jim dalo velkou sílu a vytrvalost (Publius Virgil – 70 př. nl – 19 nl). Thrákové jedli hlavně nedýchavé jídlo – fermentované mléko, med, chléb a víno (Euripides 480 – 406 př. nl). Thráčtí léčitelé míchali fermentované mléko, bylinné výtažky a med. Do těchto směsí namočili plátěné ručníky. Během zimy je sušili  a obvazovali s nimi rány. Vojáci v Thrácké jízdě Alexandra Velikého (356-323 př.nl) byli vysocí blonďatí s modrýma očima, kteří jedli fermentované mléčné výrobky.

Lactobacillus bulgaricus – základ moderního učení o probiotikách

Diplomatická korespondence z roku 1544 potvrzuje, že francouzský král Francis I. požádal sultána Osmanské říše, aby mu poslal zkušeného léčitele, který mu pomůže překonat těžký průjem. V té době bylo Bulharsko na okraji Osmanské říše. Vyslaný vojenský lékař přivezl do Paříže jogurt a slavné plátěné ručníky namočené v Lactobacillus bulgaricus. Za několik měsíců se francouzský král vzpamatoval.

 Starověký řecký filozof Thales (2. století před naším letopočtem) napsal, že Thrákové byli  stoletci, protože jedli hlavně fermentované mléčné výrobky, med a chléb. V roce 2000, na začátku 20. století, položil základ moderní doktríny probiotik ruský vědec Ilya Mechnikov – nositel Nobelovy ceny, ředitel Pasteurova institutu v Paříži. Ve své teorii „O dlouhověkosti a omlazení člověka“ napsal, že dlouhý a zdravý život bulharských rolníků je výsledkem každodenní konzumace fermentovaného mléka a dalších produktů kyseliny mléčné produkovaných v Bulharsku. V té době v Bulharsku existuje nejvíce stoletých na jednoho obyvatele, málo rakovinových onemocnění a nízká celková úmrtnost.

Mechnikov píše, že „Naše stárnutí je nemoc, která musí být léčena jako každá jiná nemoc.“ Zjistil, že v lidském tlustém střevě se vyvíjejí hnilobné procesy s tvorbou toxinů, které jsou v těle absorbovány. Dochází k otravě, která poškozuje všechny vnitřní orgány. Mechnikov zjistil, že tento škodlivý účinek lze eliminovat stálou kolonizací laktobacilů, a doporučil denní spotřebu produktů kyseliny mléčné. V roce 1905 bulharský lékař  Grigorov v těchto mléčných výrobcích objevil Lactobacillus bulgaricus.

Probiotika a moderní historie

Lactobacillus bulgaricus – první přírodní probiotikum používané jako potrava pro astronauty.

Zkušenosti získané před více než 30 lety při studiu Lactobacillus Bulgaricus pomohli zakladateli společnosti Daflorn Ltd.  Gen. Major Prof. Dr. Alexandrovi , při plnění úkolu zadaného jménem bulharské vlády: vyvinout první probiotická jídla s Lactobacillus bulgaricus pro mezinárodní vesmírný program „Intercosmos“.

Vývoj začal pod krycím jménem „Sorpce“, registrovaným jako tajemství s registrací č. 46/914 / 25.04.1986 ve Vyšším vojenském lékařském ústavu v Sofii a kódem „Calorie“, registrovaným jako tajné  № 01116/1986 .Vyšší vojenský lékařský ústav v Sofii informoval o průběhu plnění úkolu na pracovním setkání členských států Varšavské smlouvy v roce 1988.

Aby se tyto bulharské probiotické potraviny s Lactobacillus bulgaricus mohly použít ve vesmíru, prošly komplexními a hloubkovými experimentálními a klinickými studiemi na zvířatech a lidech. Tyto studie byly zaregistrovány v Patentové knihovně bulharského patentového úřadu AIS Sirena pod registračním číslem 82307019. V červenci 1988. během svého kosmického letu provedl druhý bulharský astronaut více než 56 úspěšných vědeckých experimentů, včetně testování těchto bulharských probiotických potravin pro astronauty. Tato jídla pro astronauty obsahující Lactobacillus bulgaricus jsou dnes k vidění v Národním polytechnickém muzeu v Sofii. Až do roku 2000 byly tyto výrobky klasifikovány jako tajné a vyráběly se jako speciální potraviny.

Lactobacillus bulgaricus – první přirozeně probiotikum používané armádou

Výzkum probiotických potravin s Lactobacillus bulgaricus pokračuje vědeckými týmy Vojenské lékařské akademie v Sofii, Laboratoře letecké hygieny, Společného výzkumného ústavu letecké medicíny a lékařského oddělení na velitelství letectva. Byly provedeny rozsáhlé klinické studie o účinku probiotických potravin s Lactobacillus bulgaricus na vestibulární zátěž a svalovou sílu při simulované havárii karuselu u 56 bulharských námořníků na ponorce a na metabolismus tuků a imunitní systém u 60 pilotů bulharského letectva. Byly provedeny klinické studie týkající se používání probiotických potravin obsahujících Lactobacillus bulgaricus jako nutriční podpory a části léčebného režimu v 60 případech těžké intoxikace s vícečetným selháním orgánů, léčené na Vojenské lékařské akademii v Sofii a Varně.

Na příkaz náčelníka štábu bulharské armády byla tato probiotická jídla zavedena do pravidelné stravy pilotů bulharského letectva, námořníků a komanda bulharské podmořské flotily.
Probiotická jídla obsahující Lactobacillus bulgaricus použili vojáci bulharské armády během  mise v Kambodži, bulharské vědecké expedice v Antarktidě a Himalájích a bulharští sportovci během olympijských her.

bulgaricus

Lactobacillus bulgaricus – soukromý sektor

Odtajnění vývoje umožnilo Daflornu v Bulharsku uvést tyto probiotické produkty s Lactobacillus bulgaricus na volný trh v roce 2000 a vědecký vývoj pokračuje dodnes. Tyto nové generace probiotických produktů s  Lactobacillus bulgaricus od DAFLORNU byly použity bulharskou armádou během misí v Kosovu, Iráku a Afghánistánu, pracovníky v těžkém průmyslu (výroba cementu, stavba silnic), profesionální sportovci a lidé ve stresu a duševní zátěži. – řídící letového provozu (ATC).

Probiotické produkty s Lactobacillus bulgaricus jsou experimentálně a klinicky testována na předních zdravotnických zařízeních v Bulharsku i v zahraničí – Vojenská lékařská akademie, Sofie, Lékařské univerzity ve Varně, Sofii a Plevene, NISM Pirogov, Bulharská akademie věd, Vojenská v České republice a Polsku, Würzburské lékařské univerzitě v Německu a Německé sportovní univerzitě v Kolíně nad Rýnem. Bylo provedeno více než 10 experimentálních studií na pokusných zvířatech s cílem zkoumat zdravotní účinky probiotických produktů s Lactobacillus bulgaricus u peptického vředového onemocnění, poškození jater, ozáření, antioxidační aktivity a zhoršeného metabolismu tuků. U více než 1 500 dospělých a 50 dětí bylo provedeno více než 30 klinických studií s cílem prozkoumat účinky probiotických produktů s Lactobacillus bulgaricus u infekčních a neinfekčních průjmů, metabolických onemocnění, onemocnění jater, drogové závislosti, sníženého imunitního systému, zvýšeného cholesterolu a poškození gastrointestinálního traktu.

Účinky těchto produktů jsou předmětem společného biomedicínského výzkumu se společností Meiji Milk Products Tokyo. Bylo obhájeno několik disertačních prací, ve kterých probiotické produkty s Lactobacillus bulgaricus společnosti Daflorn Ltd. nutričně podporují komplexní léčebné režimy. Výsledky výzkumu byly publikovány ve více než 60 článcích ve specializovaných vědeckých časopisech v Bulharsku a v zahraničí a byly publikovány na více než 20 mezinárodních konferencích a fórech.

Přejít nahoru