V Bulharsku nasadili proti covidu národní probiotika. Úspěšně

Jak jste si mohli přečíst na serveru Týden, Bulharští vědci úspěšně testovali probiotika na pacientech s covidem. Více než sedmdesáti pacientům s těžkým průběhem byla v nemocnici v Plevenu poskytnuta potravinová terapie jako doplněk standardní léčby. U všech, kterým byla kúra speciálních bulharských kmenů laktobacilů a streptokoků podávána, došlo k zásadnímu zlepšení a následnému úplnému uzdravení z covid-19.

Tým profesora Nikoly Alexandrova začal testovat účinky potravinové terapie probiotickou stravou během jara a léta na 72 pacientech. Terapeutickou kúru absolvovali všichni ve Fakultní nemocnici Pleven souběžně s běžnou léčbou. Podpůrná probiotická terapie obsahovala vzácné kmeny Lactobacillus bulgaricus DWT1 a Streptococcus themophilus DWT4. Ty se od běžných kmenů liší tím, že se získávají nikoli z rostlin, ale z vody, a vyskytují se pouze v určitých pramenech bulharského pohoří Rodopy, kde je profesor Alexandrov před několika lety objevil. Na rozdíl od běžných, rostlinných kmenů Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus themophilus jsou jejich „vodní“ varianty několikanásobně větší a mohutnější, díky pobytu ve vodě též daleko odolnější, a proto účinnější pro lidský organismus. „Naše dřívější výzkumy prokázaly, že tyto kmeny vedou k repolarizaci makrofágů z M2 na M1, přičemž makrofágy M1 jsou součástí vrozené imunity a ničí nádorové a virové buňky,“ vysvětluje Alexandrov. Bulharský tým na výzkumu spolupracoval s indickými kolegy z Národního institutu pro vědu, výzkum a vzdělávání při Ministerstvu pro atomovou energii pod vedením profesora Palocka Aicha a výsledky jejich objevu publikoval před dvěma lety prestižní časopis Journal of Functional Foods.

Pokračovat ve čtení můžete na https://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/bulhari-nasadili-proti-covidu-narodni-probiotika-uspesne_549716.html

Přejít nahoru